owczarek niemiecki, owczarek, niemiecki, w potrzebie, owczarek w potrzebie, owczarkowate w potrzebie, owczarek niemiecki w potrzebie, adopcje owczarków, owczarków niemieckich, adopcje, do adopcji, adopcje owczarków niemieckich, owczarki niemeickie do adopcji, owczarki niemieckie, owzarek niemiecki, najlepsze owczarki niemieckie, onki, onek, onków, owczarków, adopcja,
Stary 02-06-2010, 19:50   #1
Dorothee
Pasjonatka

Dorothee's Avatar

Domyślnie Oduczanie zachowań: Skakanie na ludzi

Dość często zdarza się tak, że nie ułożone psy, okazując radość z widoku swojego pana, skaczą na niego i opierają o niego swoje łapy. Jeśli pies robi tak tylko wobec domowników, to jeszcze pól biedy. Gorzej kiedy robi tak witając wszystkich gości przychodzących do domu, gdyż może się zdarzyć pobrudzenie lub uszkodzenie ubrania, czy w skrajnych przypadkach przewrócenie i atak paniki gościa.

Oduczenie psa takich nawyków nie jest wyjątkowo trudne. Po prostu trzeba zastosować metodę karania za każdy skok, ale w taki sposób, aby pies nie skojarzył tej kary z osobą opiekuna, do którego powinien mieć bezgraniczne zaufanie.

Najlepiej już podczas pierwszego takiego powitania, pogłaskać, poklepać psa, pieszczotliwie się doń odzywając, a jednocześnie lekko nadepnąć mu na tylną łapę, nie przerywając głaskania. Warto też poinformować odwiedzających nas gości, aby postąpili tak samo. Po kilkunastu takich ćwiczeniach zauważymy zadowalającą zmianę w zachowaniu psa.
Dorothee jest Offline   Reply With Quote
Stary 03-06-2010, 13:19   #2
Zorlis
sprzątaczka...

Zorlis's Avatar

Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Zorlis
Domyślnie

Nadepnąć na tylną łapę... Wspaniale. A pies się przestraszy, ruszy z zębami, piśnie lub coś w tym stylu, i pieszczoty skojarzy sobie właśnie z czymś takim...
Stary 03-06-2010, 20:10   #3
Dorothee
Pasjonatka

Dorothee's Avatar

Domyślnie

Fakt dziwne, ale istnieją różne metody, nie każda skutkuję nie każda dobra... Jeżeli ktoś zna inny sposób, to proszę śmiało pisać, przecież tu napisać czego każdy się dowiedział, wie, dowiedział, zobaczył, oraz wyrazić swoją opinię

Druga metoda :

Gdy nasz pies wita nas skokami na nas, to od samego wejścia, odwracamy się plecami do psa, nie mówimy nic, nie robimy nic innego, tylko unikamy kontaktu z psem. Dopiero jak pies się uspokoi możemy podejście do niego pogłaskać go, i pochwalić go.
Kilka razy tak i pies powinien się tego odłuczyć, i zrozumie że na pieszczoty trzeba poczekać aż Pan/Pani zadecyduję.
Dorothee jest Offline   Reply With Quote
Stary 29-07-2010, 19:13   #4
patikozi
Moderator

Domyślnie

JA mojego oduczałam tak :

Gdy skakał to mówiłam wyraźnie i głośno FEEEE!!!! i lekko popychałam tak aby nie był zawieszony na mnie i gdy już normalnie stał i patrzył mi w oczy mówiłam SIAD !!! I gdy siadal dawałam mu nagrodę

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania